(Video) Nicio femeie fără ajutor în fața cancerului ovarian! Află povestea unei paciente cu cancer ovarian

Date:

Ovidius Clinical Hospital

Cancerul ovarian este cel mai letal dintre cancerele feminine

Cancerul ovarian este cel mai letal dintre cancerele feminine. Ratele de supraviețuire sunt scăzute, incidența și mortalitatea sunt în creștere peste tot în lume, dar cu rate disproporționat mai mari în țările cu venituri medii și mici.

Pentru Laura Zaharia „aventura”, așa cum o numește ea, a început în 2016. Chiar dacă a intrat la menopauză, femeia spune că mergea la ginecolog din 3 în 3 luni, iar în doar trei luni i-a apărut o tumoră. A fost operată la Timișoara, trei ședințe de chimioterapie.

„După 3 ani și jumătate, prin 2020 a apărut o durere în spate, în partea dreaptă, cu iriadiere către fiere, ficat. Am incercat să ajung să fac investigații, însă am fost refuzată timp de 3 luni pentru că eram în pandemie. În timp durerea a devenit insuportabilă.”, povestește Laura.

Povestea Laurei o puteți afla din materialul de mai jos de la minutul 32:00. De asemenea, înaintea ei puteți asculta și testimonialul unei aparținătoare care este și asistentă medicală.

https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=321464494308071

În România, 1.800 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer ovarian și mai mult de jumătate dintre ele pierd lupta cu boala.

Global Cancer Observatory atrage atenția că fenomenul este îngrijorător și că nu se schimbă nimic, până în 2040, 4 milioane de femei vor fi răpuse de cancer ovarian.

De aceea, pe 8 mai, cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului ovarian, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer trimite un mesaj de speranță – „Nicio femeie fără ajutor în fața cancerului ovarian!”

„Există o perioadă bună în momentul acesta în tratamentul cancerului ovarian. Doctorii au înțeles că trebuie să lucreze într-o echipă și lucrul acesta se întâmplă. Față de ce se întâmpla în urmă cu 10 ani, acum există o colaborare mult mai bună între membrii echipei: chirurgul, anatomo-patologul, oncologul, imagistul, psihologul și geneticianul clinic care pot susține pacienta cu empatie și profesionalism.

E și o chestiune de noroc, e posibil ca boala să fie diagnosticată în stadiu incipient, dar în egală măsură ea poate fi depistată într-un grad avansat. Șansele de a depista acest tip de cancer la un stadiu precoce sunt relativ mici. Pentru un oncolog este dificil să spună ce se va întâmpla cu omul din fața lui. E foarte greu să traduci statisticile, graficele pentru un individ. Nu știi care dintre punctele care formează graficul de supraviețuire este omul din fața ta, de aceea monitorizarea bolii este important.” spune dr. Dragoș Median, medic primar oncolog.

Controalele de rutină periodice sunt esențiale

În timp ce restul țărilor europene se concentrează pe prevenția cancerelor și pe depistarea timpurie a acestora, în faze incipiente, și pe tratarea cu medicamente inovatoare cu intenție curativă, România abia reușește să asigure accesul la chimioterapie și servicii medicale de bază, susțin specialiștii.

„Șansele de supraviețuire cresc cu cât cancerul este diagnosticat mai devreme, de aceea, controalele de rutină periodice sunt esențiale. Mai ales când aveți rude care au suferit de cancer ovarian sau de cancer de sân. Dacă simptomele au apărut deja, cancerul ovarian nu mai este într-un stadiu incipient. În fiecare an pierdem 67% dintre cazurile diagnosticate. Cea mai importantă este vizita repetată, anuală sau când este nevoie la medic.

Nu poate fi vorba despre un screening punctual în cancerul ovarian. În timp ce restul țărilor europene se concentrează pe inițiative menite să îmbunătățească bunăstarea fizică și psihologică a pacienților cu cancer, asigurându-se că nevoile lor complexe sunt satisfăcute cu empatie și expertiză, România regresează în ceea ce privește accesul la tratamentul potrivit, pentru pacientul potrivit. ”, spune Cezar Irimia, președintele FABC.

5 lucruri pe care ar trebui să le știe orice femeie despre cancerul ovarian

  1. Testul Babeș Papanicolau nu detectează cancerul ovarian.
  2. Cancerul ovarian este adesea depistat într-un stadiu avansat.
  3. Cu cât se pune un diagnostic mai precoce, cu atât șansele de tratare sunt mai mari.
  4. Cunoașterea simptomelor ajută la o diagnosticare mai rapidă. Simptomele cele mai frecvente sunt: balonare, senzație de sațietate instalată rapid, tulburări digestive, durere la nivelul abdomenului și zonei pelviene, nevoie frecventă de a urina, sângerări vaginale, creștere în volum a abdomenului, edeme (vânătăi) la nivelul picioarelor, oboseală extremă.
  5. Testele genetice specifice pot oferi șansa pacientelor de a beneficia de un tratament țintit și pot îmbunătăți șansele de supraviețuire și calitate a vieții.

Sursă foto: Unsplash.com

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

spot_img
Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare

Pugiliștii Alexandru Buleu și Erson Huseim au câștigat Cupa României!

Au câștigat Cupa României Doi pugiliști de la CSM Constanța...

(Video) Vaslui: Tragedie pe DN 24. Trei persoane au decedat

Trei persoane au decedat în urma unui accident pe...