„M-am săturat să fiu un cetățean de mâna a treia”
Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), împreună cu alte asociații și structuri sindicale – Sindicatele din Sistemul de Apărare (S.A.O.P.S.N), Forumul Structurilor Asociative, Asociația R.O.M.I.L., militarii rezerviști, precum și alte federații sindicale civile din țară, au organizat, vineri 29 noiembrie 2024, în Piața Victoriei din București, în intervalul orar 13.00 – 16.00, o nouă manifestație de protest.
„Principalul obiectiv al acestei manifestații de protest îl constituie încetarea abuzurilor și ilegalităților comise, timp îndelungat de către guvernanți, acordarea drepturilor legale ce li se cuvin rezerviștilor din Sistemul de Apărare, respectarea legislației și angajamentelor României la intrarea în NATO. În urma marii demonstrații din Piața Victoriei din București, la data de 25 octombrie 2024, se părea că, în sfârșit, guvernanții – Președinția, Guvernul României, Parlamentul – în cel de-al doisprezecilea ceas, s-au trezit că a sosit timpul să îndrepte o parte din marile greșeli, săvârșite în ceea ce privește apărarea țării, ordinea și liniștea publică”, transmite președintele Filialei 1 Constanța a SCMD Comandor (r) Ilie Truță, într-un comunicat de presă.
„Nedreptățile, umilința și batjocura la adresa rezerviștilor și a pensionarilor militari au ajuns la cote insuportabile și la un nivel de neacceptat, ceea ce a determinat ieșirea noastră în stradă cu două zile înainte de Ziua Națională a României, o zi foarte importantă pentru noi. În această zi, noi, rezerviștii militari, împreună cu militarii activi și autoritățile publice, trebuia să depunem coroane de flori la monumente pentru a cinsti memoria eroilor care au făptuit Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 și, nu în ultimul rând, să ne bucurăm liniștiți de pensiile noastre, nu să protestăm împotriva guvernanților și partidelor care ne-au umilit în ultima perioadă.
Suntem singura țară din NATO și UE unde militarii își cer drepturile în stradă. Nu cred că mai există asemenea situație în NATO sau UE, dar, la noi, se pare că nimeni nu vede, nimeni nu aude, nici măcar președintele, comandantul suprem, nici Guvernul, nici Parlamentul și nici Ambasadele. După trecerea în rezervă, devii uitat, inutil pentru sistem, iar realizările unei cariere militare sunt șterse cu buretele. Mai mult, suntem umiliți și denigrați în spațiul public pentru o așa-zisă „pensie specială”, o mare minciună și o propagandă mârșavă.
Din acest motiv, noi, pensionarii și rezerviștii militari, suntem afectați nedrept de impozitul progresiv aplicat pensiilor noastre, deși am contribuit toată viața la bugetul de stat cu taxe și impozite. Picătura care a umplut paharul a fost adoptarea OUG 26/2024, prin care soldele de grad ale militarilor activi au fost mărite, dar Guvernul a omis să aplice aceste majorări și pentru pensionarii militari, o gravă eroare pe care nu o putem accepta”, a declarat general de Brigadă (r) dr. Vasile Hermeneanu, preşedintele Asociaţiei Națională Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, filiala Constanța.
Parlamentul a adoptat, în regim de urgență, Legea 559/2024, cu referire la actualizarea drepturilor de pensie ale militarilor în rezervă și în retragere, urmând ca – după promulgarea actului normativ – această lege să intre în vigoare și să producă efecte juridice, încă din anul 2024.
„Aflați în plină campanie electorală, guvernanții au arătat, prin această așa zisă adoptare a legii mai sus amintită, că au găsit soluția de a deturna atenția publică, în special a rezerviștilor, de la modul greșit și ilegal în care au gestionat, timp de mulți ani, în care s-au aflat la putere, una din cele mai mari probleme – Apărarea Țării. Se pare însă că Legea votată de Parlament care trebuia să îndrepte „fărădelegi” mai vechi a făcut parte dintr-un scenariu „bine gândit” de politicieni”, se mai arată în comunicatul de presă.
În fapt, prin sesizarea privind unele prevederi neconstituționale din cuprinsul legii, efectuată de Avocatul Poporului, instituție condusă de Renate Weber, a revitalizat un dicton din pragul erei comuniste: „Un pas înainte, doi pași înapoi”, mai spun sindicaliștii.
Prin această mare demonstrație rezerviștii nu cer favoruri, ci drepturi corecte, prin aplicarea și respectarea legilor votate în Parlament și promulgate de Președintele României, după o viață de sacrificii în slujba statului român.
Rezerviștii cer ca Legea 559/2024, cu referire la actualizarea drepturilor de pensie ale militarilor în rezervă și în retragere să fie promulgată în regim de urgență!
„Prin această mare demonstrație rezerviștii militari dovedesc faptul că sunt mai uniți și mai hotărâți, ca niciodată, să-și apere drepturile legale, încălcate ilegal! Rezerviștii nu vor renunța la lupta pentru oprirea discriminării între militarii activi și cei în rezervă! Demonstrațiile vor continua până când guvernanții vor înțelege că „Țara este poporul și nu tagma jefuitorilor”, până când „Ciolacii vechi și noi” nu vor mai trata cu dispreț și cu încălcări grosolane legile care-i privesc pe cei ce jură sub Drapel „să-și dea chiar și viața pentru apărarea Țării”. Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a încheiat peședintele Filialei 1 Constanța a SCMD Comandor (r) Ilie Truță.
Marcel Ciolacu: „Am stabilit împreună un plan, cu două variante de lucru. Indiferent de variantă, trebuie să se facă dreptate și pentru rezerviști!”
Premierul Marcel Ciolacu a avut astăzi noi consultări cu reprezentanții organizațiilor care promovează drepturile rezerviștilor din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, pe tema pensiilor militare de stat.
„Guvernul pe care îl conduc va susține în continuare promovarea și punerea în aplicare a legii prin care să fie înlăturate inegalitățile privind pensiile militare de stat. Respect statutul și munca dumneavoastră de o viață. Vreau să colaborăm pentru ca așteptările dumneavoastră să primească răspunsuri rapide și legitime”, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Șeful Executivului a menționat că este pregătit și va transmite până luni, 2 decembrie 2024, Curții Constituționale a României punctul de vedere al Guvernului în care sunt considerate nefundamentate obiecțiile de neconstitutionalitate formulate de Avocatul Poporului cu privire la legea pensiilor militare de stat.
De asemenea, premierul Marcel Ciolacu i-a invitat luni, 2 decembrie 2024, pe reprezentanții organizațiilor din domeniu la consultări pentru a pregăti un proiect de Ordonanță de urgență care să fie promovat de Guvern în cazul în care CCR va decide că proiectul de lege privind pensiile militare de stat, aprobat recent de Parlament, va fi declarat neconstituțional.
„Vreau să închidem problema inechităților din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională intr un termen cat mai scurt”, a precizat prim-ministrul.
La întâlnirea de lucru de la Palatul Victoria au participat, din partea Guvernului, viceoremierul Marian Neacșu, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Mihai Ghigiu, secretarul de stat din MAI, Bogdan Despescu, reprezentanți ai Ministerului Justiției.