Ucraina dă în judecată 3 țări europene: „Aceste acțiuni sunt ilegale”

Date:

Cloud Hosting
Ucraina

Comisia Europeană a încheiat interdicția impusă de cinci state membre UE asupra importurilor de cereale din Ucraina

Ucraina plănuiește să dea în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia din cauza restricțiilor pe care aceste țări le-au impus asupra importurilor de produse alimentare ucrainene, a afirmat reprezentantul pentru comerț al Ucrainei, Taras Kachka, într-un interviu publicat luni de Politico și preluat de Reuters.

În luna mai, Uniunea Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României și Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui provenite din Ucraina, dar a permis în același timp tranzitul acestor bunuri pentru export în alte locuri. Această interdicție a luat sfârșit pe 15 septembrie.

Cu toate acestea, Polonia, Slovacia și Ungaria au anunțat vineri că vor menține propriile restricții asupra importurilor de cereale ucrainene, în ciuda deciziei Comisiei. Autoritățile din Varșovia, Bratislava și Budapesta susțin că acționează în interesul economiilor lor și că deciziile lor sunt menite să protejeze fermierii lor de afluxul de produse ucrainene.

„Este important să demonstrăm că aceste acțiuni sunt ilegale. Și de aceea vom începe mâine să inițiem procedurile legale”, a declarat Kachka pentru Politico.

Oficialul ucrainean a adăugat că autoritățile de la Kiev ar putea introduce măsuri de retorsiune împotriva Poloniei dacă autoritățile de la Varșovia nu renunță la măsurile lor suplimentare. „Vom fi forțați să răspundem prin măsuri care vizează noi produse și vom interzice importurile de fructe și legume din Polonia”, a spus Taras Kachka.

Autoritățile de la Kiev au avertizat anterior că ar putea iniția o procedură de arbitraj internațional ca răspuns la restricțiile impuse exporturilor de cereale.

Comisia Europeană a încheiat vineri interdicția impusă de cinci state membre UE asupra importurilor de cereale ucrainene, în schimbul unor angajamente ale Kievului că va lua măsuri pentru a controla afluxul de cereale către țările vecine.

Taras Kachka a subliniat că Kievul este pregătit să „își asume responsabilitatea de a se asigura că exportul din Ucraina nu provoacă niciun tsunami în țările vecine” și că va introduce un sistem de licențe de export „în timp real” pentru cereale.

Ucraina era unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale, înainte ca invazia rusă din 2022 să îi reducă capacitatea de a expedia produse agricole prin porturile sale de la Marea Neagră. De atunci, fermierii ucraineni s-au bazat pe exporturile realizate prin țările vecine, inclusiv prin România. Cu toate acestea, afluxul de cereale și oleaginoase ucrainene în țările vecine a afectat veniturile fermierilor est-europeni, astfel încât guvernele din regiune au interzis importurile de produse agricole din Ucraina.

Conform autorității portuare, în primele opt luni ale anului 2023, Ucraina a exportat 9,2 milioane de tone de cereale prin Portul Constanța, dar ritmul livrărilor a încetinit pe măsură ce atacurile rusești asupra porturilor de la Dunăre s-au intensificat. Comparativ, pe parcursul întregului an 2022, Ucraina a expediat 8,6 milioane de tone de cereale prin Portul Constanța.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

Cloud Hosting

Abonează-te

Cloud Hosting

Cele mai citite

Articole similare

Daniel Anghelache, fotograful pentru care emoția transformă imaginea în artă

Din dorința de a afla detalii despre ce înseamnă...

Simulau accidente auto ca să încaseze bani de la asigurări

Doi tineri, în vârstă de 25 și 28 de...