Vine frigul, dar metoda rapidă de uscare a hainelor pe calorifer ar trebui evitată, spun experții. Pe măsură ce lunile de iarnă se apropie și vremea devine tot mai umedă, mulți dintre noi sunt tentați folosească caloriferul pentru a usca hainele, dar experții explică de ce această metodă nu este o idee bună.
Usucarea rapidă a hainelor pe calorifer pare o soluție la îndemână pentru cei care vor să-și usuce hainele fără să aștepte câteva zile. Dar acest procedeu poate fi dăunător pentru sănătate.
Conform expertei în calorifere Nancy Emery de la Only Radiators, încălzitorul poate deveni un „mediu propice pentru mucegai” dacă este folosit prea des pentru uscarea hainelor.
„Poate părea o soluție rapidă pentru cei care nu au un uscător de rufe, mai ales dacă vremea mohorâtă ne împiedică să uscăm hainele afară, dar uscarea hainelor umede pe calorifere cauzează o serie de probleme – unele dintre ele fiind periculoase pentru sănătatea noastră”, spune aceasta.
„Problema cu uscarea hainelor pe calorifere este că duce la creșterea cantității de condens datorită lipsei de aer cauzată de acoperirea caloriferelor, ceea ce lasă umezeala să persiste în încăperi – și atunci încep să apară necazurile”, continuă Nancy Emery.
Similar cu formarea condensului pe geamuri, aerul umed din hainele ude se transformă în picături de apă atunci când întâlnește suprafața caloriferului, creând condiții ideale pentru sporii de mucegai. Nancy a explicat: „Uscarea hainelor în interior va elibera umezeală în aer și cantitatea de apă din hainele ude poate ajunge la litri, așa că odată ce acea apă se evaporă, trebuie să ajungă undeva. Toată acea apă va călători de-a lungul unui curent de aer până când se va lipi de prima suprafață rece pe care o întâlnește, creând mediul perfect pentru dezvoltarea mucegaiului.”
În ceea ce privește sănătatea, efectele mucegaiului pot avea un impact negativ în mai multe moduri. Casele cu umezeală și mucegai sunt mai predispuse la probleme respiratorii, cum ar fi astmul, infecțiile respiratorii și alergiile.
Mucegai Aspergillus intră în plămâni
De asemenea, persoanele expuse la mucegai pot prezenta simptome asemănătoare gripei, cum ar fi tuse, strănut, durere în gât, nas înfundat și ochi iritați. Există riscul ca acestea să se agraveze dacă nu sunt tratate.
„Îngrijorător, pentru cei care se simt deosebit de obosiți și au simptome asemănătoare gripei, este posibil să aibă Aspergiloza indusă de mucegai în sistemul lor respirator și să nu știe”, mai spune Nancy.
Boala apare când sporii de mucegai Aspergillus intră în plămâni, cauzând dificultăți de respirație suplimentare, conform medicilor. În timp ce unii oameni pot rămâne neafectați, alții, în special cei cu sisteme imunitare slabe și afecțiuni existente, riscă să sufere de lipsă de aer, febră mare și tuse cu sânge și mucus.
Una dintre cele mai eficiente metode de a preveni condensul și mucegaiul este de a menține casa bine ventilată pentru a permite aerului umed să dispară.
Aceasta implică de obicei deschiderea ferestrelor, dar această opțiune devine mai puțin viabilă în lunile mai reci. Din acest motiv, de-a lungul anilor au apărut online multe sfaturi pentru a menține mucegaiul la distanță fără a sacrifica căldura.
Experții au explicat anterior că menținerea căldurii la un nivel ridicat timp de 20 de minute dimineața este o metodă eficientă de a elimina aerul umed. În ceea ce privește baia, probabil cea mai umedă încăpere din casă, menținerea capacului de la toaletă ridicat în timpul dușurilor și băilor creează o altă cale pentru ca umezeala să iasă. De asemeneea, achiziționarea unui dezumidificator ar putea fi o idee foarte bună.
foto: unsplash