Controale medicale gratuite în mediul rural. Caravana „Nu am făcut destul” ajută la depistarea bolilor oncologice

Date:

Ovidius Clinical Hospital

Peste 1.000 de persoane din mediul rural vor putea face control gratuit

În weekend-urile din perioada 9 septembrie – 5 noiembrie 2023,peste 1000 de persoane din mediul rural vor beneficia de controale medicale gratuite în cadrul caravanei „Nu am făcut destul”, organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Investigațiile au ca scop depistarea bolilor oncologice și includ: analize de sânge și urină, ecografii mamare, consult urologic cu ecografie, teste PSA pentru prostată, dermatoscopii pentru depistarea afecțiunilor pielii, evaluare pentru riscul de cancer pulmonar, măsurarea tensiunii, glicemiei, greutății, înălțimii, indicelui de masă corporală. Aceste controale vor fi realizate de către medici specialiști și rezidenți, asistente medicale, studenți la facultăți de medicină și elevi la școli postliceale sanitare.

Caravana ajunge anul acesta în județele Galați (comunele Suhurlui și Cuza Vodă), Vrancea (Cîmpuri și Tulnici), Vaslui (Girceni și Oltenești), Dolj (Măceșu de Sus) și Brașov (Teliu).

Calendarul ediției din 2023:

– 9, 16 & 17 septembrie – Teliu, jud. Brașov;

– 16, 23 & 24 septembrie – Suhurlui, jud Galați;

– 23, 30 septembrie & 1 octombrie – Oltenești, jud. Vaslui;

– 30 septembrie, 7 & 8 octombrie – Cîmpuri, jud. Vrancea;

– 7, 14 & 15 octombrie – Măceșu de Sus, jud. Dolj;

– 14, 21 & 22 octombrie – Cuza Vodă, jud. Galați;

– 21, 28 & 28 octombrie – Tulnici, jud. Vrancea;

– 28 octombrie, 4 & 5 noiembrie – Girceni, jud. Vaslui.

Vor fi câte două vizite în fiecare sat. În timpul primei vizite se vor recolta probele de sânge și urină, iar în a doua vizită, weekendul următor, după venirea rezultatelor de la analize, se vor alătura și medicii pentru investigații mai amănunțite. Costul total al analizelor de care beneficiază o persoană în caravană poate ajunge până la 2.750 lei.

Pe lângă controalele medicale gratuite, caravana aduce și o importantă componentă educațională pacienților din mediul rural.

Aceștia vor fi în dialog constant cu medicii și voluntarii despre importanța prevenției și investigațiilor medicale, vor avea acces la pliante și broșuri informative și vor putea urmări video-uri educative în sălile de așteptare. De asemenea, pacienții cu suspiciuni de cancer vor fi redirecționați pentru investigații suplimentare gratuite și sprijiniți pe tot parcursul acestui proces.

Pe parcursul celor nouă ediții precedente, caravana a testat peste 10.100 de persoane din localități rurale din 34 de județe, cu implicarea a peste 600 de medici, asistente și studenți voluntari. Doar în ultimii 5 ani, caravana a facilitat diagnosticarea a cel puțin 28 de cazuri de cancer(mamar și de piele).

Proiectul rămâne relevant în contextul în care România are un mare deficit de medici de familie, dar și de medici specialiști în marea majoritate a zonelor rurale (aproximativ 50% dintre medicii din România profesează în București și în 5 județe cu centre universitare). În plus, România este pe ultimul loc în UE din punct de vedere al cheltuielilor cu sistemul de sănătate și al cheltuielilor cu medicina de familie. Pe lângă toate astea, mortalitatea prin cancer în România este mai mare decât media UE și a crescut în ultimul deceniu, deși prevalența cancerului în România este mai mică decât media U.E. În anul 2022, CNAS nu a decontat nicio mamografie în nouă județe din țară.

Detalii despre campanie pot fi găsite și pe: www.invingemcancerul.ro.

spot_img
spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

spot_img

Distribuie postarea:

spot_img
spot_img
spot_img
Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare

Alertă în județul Constanța. Patru copii au dispărut de acasă. A fost emis RO-Alert

Cei patru copii au plecat de acasă de 3...

Peste 25.000 de țigarete nedeclarate, descoperite în bagajele de cală ale unei femei pe Aeroportul Otopeni

Femeia venise din Istanbul Autoritățile de frontieră din cadrul Aeroportului...

Transporturi agabaritice pe rutele Agigea-Siret și Agigea-Albița

Transporturile va fi însoțit de autovehicule de însoțire autorizate...

MApN: „Aceste așa-zise <<informații>> nu au niciun fundament real”

Anunțul MApN a fost făcut pe Facebook Ministerul Apărării Naționale (MApN)...