Gustos şi sănătos în farfuria din spital. Asociaţia „Din Grijă Pentru Copii” dă startul programului care vizează îmbunătăţirea meniurilor din spitalele de pediatrie

Date:

Programul debutează în septembrie la Spitalul Clinic de copii „Dr. Victor Gomoiu” şi va fi replicat ulterior şi în alte spitale de pediatrie din ţară.

Asociaţia „Din Grijă Pentru Copii”, cu sprijinul Asociaţiei Române de Educaţie în Alergii (AREA), al Asociaţiei „Lumea Emei” şi al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, lansează programul pentru îmbunătăţirea meniurilor din spitalele de copii – „Gustos şi sănătos în farfuria din spital”.

Acesta debutează în septembrie în prima unitate sanitară, la Spitalul clinic de copii „Dr. Victor Gomoiu” din Bucureşti.

Faza pilot se va desfăşura pe durata a şase luni, timp în care o echipă formată din nutriţionist, bucătar, specialişti în nutriţie medicală va implementa noi meniuri în bucătăria spitalului, având ca scop îmbunătăţirea semnificativă a gustului şi a calităţii mâncării oferite copiilor, răspunzând în acelaşi timp nevoilor specifice ale micilor pacienţi care suferă de alergii alimentare şi respiratorii.

Programul are 4 etape:

Audit: evaluarea nevoilor din fiecare spital şi stabilirea unei soluţii personalizate;
Noi meniuri: create împreună cu dieteticieni şi nutriţionişti, în acord cu nevoile şi bugetul spitalului;
Training: plasarea unui bucătar care să consilieze echipa din bucătăria spitalului şi să implementeze noile meniuri;
Optimizare: analiza programului după prima luna şi suplimentarea cu alimente de la sponsori, precum şi identificarea altor nevoi acolo unde va fi cazul.

„Din grijă pentru bunăstarea fizică şi emoţională a copiilor, ne propunem să schimbăm meniurile din spitalele de pediatrie, adăugând nu doar culoare şi gust, dar şi siguranţă alimentară pentru micii pacienţi cu alergii. Ştim că o alimentaţie corespunzătoare accelerează vindecarea, iar în cazul copiilor, acest lucru e şi mai evident. Începem cu un spital, apoi continuăm cu încă unul şi încă unul! Suntem la început, dar planul e puternic, etapele de lucru stabilite şi echipa fantastică.”, a declarta Victoria Olteanu, preşedintele Asociaţiei „Din Grijă pentru Copii”.

Proiectul „Gustos şi sănătos în farfuria din spital” are mai multe obiective printre care realizarea de cursuri tehnice de gătit cu personalul din bucătăriile spitalelor de pediatrie, sesiuni de consiliere în dietetică şi nutriţie, utilarea spitalelor cu aparatură de specialitate, etichetarea preparatelor şi schimbarea modului de transportare a porţiilor de mâncare în salon, suplimentarea costului meniului clasic cu ajutorul partenerilor.

Pentru etapa de redefinire a meniurilor din spital, proiectul beneficiază de expertiza nutriţionistei Laura Eremia şi a bucătarului Ionuţ Efrim, ambii cu supra-specializare în dietă medicală, dar şi de consilierea medicilor alergologi din cadrul Asociaţiei de educaţie în Alergii.

„Am lucrat îndeaproape la elaborarea acestui meniu pentru a mă asigura că răspunde în totalitate nevoilor copiilor aflaţi în spital. Este esenţial să înţelegem că alimentaţia poate fi atât medicament, cât şi mângâiere pentru suflet, mai ales în momentele dificile. Mă simt onorată să fac parte din acest proiect şi sunt entuziasmată de rezultatele pe care le vom vedea.”, a declarat chef Laura Eremia.

„Familiile copiilor care suferă de alergii alimentare întâmpină mari greutăţi atunci când ajung în spitalele de pediatrie pentru diverse probleme de sănătate ale micuţilor. Situaţia lor medicală impune crearea unor meniuri speciale care să se muleze peste restricţiile lor alimentare precum şi prepararea hranei în zone special create în spaţiile din bucătăriile spitalelor în care să se respecte cu stricteţe regulile impuse pentru evitarea contaminărilor alergenice. În plus, se impune şi o etichetare strictă şi asigurarea transportului hranei în saloane în condiţii de siguranţă maximă. Aceşti copii au nevoie de o îngrijire specială, iar familiile lor de cât mai mult sprijin şi înţelegere. Susţinem acest proiect minunat cu speranţa că prin exemplul oferit vom deschide drumul către o normalitate mult aşteptată.”, a spus dr. Adriana Nicolae, medic primar alergologie şi imunologie clinică, preşedinte AREA.

Pentru următoarele şase luni, chef Ionuţ Efrim va oferi instruire echipei din bucătăria spitalului Gomoiu şi va supraveghea implementarea noilor meniuri.

„De fiecare dată când suntem puşi în faţa unui proiect inovator precum acesta, ne dăm seama de impactul pozitiv pe care îl poate avea asupra calităţii vieţii pacienţilor noştri. Copiii merită cele mai bune condiţii, nu doar din punct de vedere medical, dar şi în ceea ce priveşte alimentaţia lor. Aşa cum tratamentele medicale sunt esenţiale, la fel este şi nutriţia adaptată nevoilor lor. Ne alăturăm cu entuziasm acestei iniţiative şi suntem convinşi că va aduce o schimbare semnificativă în bine.”, a afirmat Mariana Enescu, manager general, Spitalul Victor Gomoiu.

Aceasta este doar începutul. Planul echipei de proiect este de a extinde acest program în mai multe spitale de pediatrie din ţară, asigurându-se că fiecare copil beneficiază de o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată în timpul spitalizării.

Companiile care doresc să sprijine proiectul pot accesa site-ul:
https://dingrijapentrucopii.ro/gustos-si-sanatos-in-farfuria-din-spital/.

Sursă foto: Asociația „Din Grijă pentru Copii”, Unsplash.com

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului, instituției care a transmis informarea ori persoanelor (fizice/juridice) care au contribuit la realizarea lui, prin acordarea de informații, declarații, documente justificative etc.

Din acest motiv, publicația Stirilemedia.ro nu își asumă răspunderea pentru informațiile și detaliile publicate de autori, cu atât mai mult a celor ce au mențiunea DIN SURSE. Acestea reprezintă informații furnizate de terțe persoane, incluisv sub protecția anonimatului (la solicitarea lor).

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice și conține informații care nu sunt denaturate, cu excepția articolelor de tip pamflet în care se face această precizare. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa) este interzisă. Atenție! La articolele DIN SURSE, pentru exploatarea conținutului este obligatorie citarea sursei de 3 ori pe parcursul scrierii, cu link către publicația ȘtirileMedia.

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false, motiv pentru care vă încurajăm să comentați folosind un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

Abonează-te

Cele mai citite

Articole similare

Ce joburi au căutat românii la începutul anului? Scade interesul pentru cele remote

Aproape 140.000 de căutări au fost efectuate pentru jobul...

(Video) Intervenție de urgență! Pacienți în stare gravă, salvați cu ajutorul dispozitivelor ECMO

Pacienți salvați cu plămâni artificiali în Bârlad și Oradea Pacienți,...