Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice este celebrată în întreaga lume în a treia sâmbătă din septembrie
96.921 de donatori potenţiali s-au înscris până în prezent în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, dintre care un număr de 4.532 s-au înscris în 2023. De la înfiinţarea Registrului, în aprilie 2013, 430 de pacienţi români au fost transplantaţi cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiţi.
Pentru un număr de 22 dintre aceştia, persoanele compatibile au fost din România, iar pentru ceilalţi, donatorii compatibili au fost găsiţi în registrele din alte ţări, precum Germania, Polonia, Marea Britanie, Italia, Spania, Franţa, Cipru, Israel, Grecia, Elveţia, Suedia, Slovenia, Belgia, Austria, Turcia sau India. În prezent, 41 de pacienţi români sunt în aşteptarea unui donator.
În cei 10 ani de existenţă, Registrul naţional a efectuat servicii de căutare pentru 2.219 pacienţi străini, răspunzând solicitărilor venite din reţeaua de Registre internaţionale, dintre care 139 de servicii au fost furnizate doar anul acesta. 24 donatori români au fost compatibili şi au donat pentru pacienţi din Bulgaria, Danemarca, Germania, Italia, Marea Britanie, Spania, Slovacia, Statele Unite ale Americii.
În lume, la fiecare 3 minute, un om este diagnosticat cu un cancer de sânge, iar singura soluţie terapeutică o reprezintă transplantul de celule stem hematopoietice. Acest tip de transplant poate salva viaţa pacienţilor în cazul a peste 70 de boli grave de sânge, printre care leucemiile, limfoamele, mieloamele, anemia aplastică şi anemiile hemolitice ereditare severe, dar şi în cazul unor afecţiuni precum sindromul mielodisplazic, boli ereditare ale sistemului imunitar şi tulburări metabolice moştenite.
„Este esenţial să creştem gradul de conştientizare cu privire la importanţa înscrierii ca potenţial donator şi cu privire la impactul transplantului asupra vieţii pacienţilor. Creşterea numărului donatorilor înscrişi în Registrul Naţional, din toate zonele ţării, creşte şansa de a salva mai mulţi pacienţi care suferă de cancer de sânge sau alte boli hematologice severe. Deoarece mâine celebrăm Ziua Mondială a Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, aş dori să mulţumim tuturor donatorilor voluntari din România şi din lumea întreagă care au donat celule stem hematopoietice.”, a declarat dr. Traian Laurian Arghişan, director general interimar, Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.
Înscrierea în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice se face prin două metode: offline – la un Centru al donatorilor şi online, de oriunde, fără a mai fi nevoie de o deplasare la un centru. Până în prezent, 3.759 de persoane s-au înscris online.
Cei mai mulţi potenţiali donatori înscrişi sunt din Oradea, Bucureşti, Timişoara, Arad, Olt şi Galaţi, centre cu peste 7.000 de potenţiali donatori înscrişi.
De la primul transplant, realizat în 1957, şi până în prezent au fost efectuate în lume peste 1,2 milioane de transplanturi de celule stem hematopoietice. La nivel mondial, peste 42 de milioane de potenţiali donatori sunt înscrişi în Registrele din 56 ţări, de pe toate continentele, reprezentând doar 0,5% din populaţia globului. Anual, peste 50.000 de pacienţi caută un donator în afara familiei lor, iar pentru 50% dintre pacienţii care au nevoie de transplant, donatorii sunt găsiţi în Registrele din alte ţări.
În 2022, peste 24.000 dintre donatorii potenţiali înscrişi în Registrele internaţionale au donat celule stem hematopoietice pentru pacienţi neînrudiţi. Cu toate acestea, pentru 6% dintre pacienţii internaţionali nu au fost găsiţi donatori compatibili.
Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice se sărbătoreşte în fiecare an, în a treia sâmbătă din septembrie. Iniţiativa a fost preluată şi pe plan local, România alături de alte 55 de ţări, de pe toate continentele, mulţumind, astfel, tuturor donatorilor de celule stem hematopoietice din întreaga lume, care au donat deja sau care aşteaptă să fie salvatori de vieţi.
În România, Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice este sărbătorită de Registru printr-o serie de evenimente de informare şi de promovare a donării de celule stem hematopoietice, în cadrul campaniei „Donează o şansă la viaţă!”, derulată în centrele din ţară. În Bucureşti, în noaptea de 16 spre 17 septembrie, clădirea Primăriei Capitalei va fi iluminată în culorile Zilei Mondiale a Donatorilor de Măduvă – WMDD (alb, albastru, roşu).
Campania „Donează o şansă la viaţă!” este susţinută de Ministerul Sănătăţii în cadrul programului naţional de sănătate „Transplantul medular de celule stem hematopoietice periferice şi centrale”.
Rolul RNDVCSH este acela de a identifica şi asigura, la standarde internaţionale, donatori de celule stem hematopoietice compatibili neînrudiţi, tuturor pacienţilor din România care au nevoie de un transplant şi care nu au donatori compatibili înrudiţi.
Mai multe detalii despre cum poate cineva deveni donator voluntar pot fi găsite pe site-urile registrului: www.registru-celule-stem.ro; www.rndvcsh.ro şi pe canalele sociale ale acestuia.
Informaţii despre înscrierea online în Registru se pot afla accesând linkul: https://www.registru-celule-stem.ro/implicate/