Bolile de inimă sunt responsabile pentru jumătate din decesele înregistrate în România, iar în 2021, un sfert dintre persoane erau înregistrate la medicii de familie cu o astfel de afecțiune, conform Institutului Național de Sănătate Publică. Aceste declarații au fost făcute cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii, care se celebrează anual, pe 29 septembrie, în întreaga lume.
„Bolile cardiovasculare rămân principalul factor de mortalitate la nivel global, fiind responsabile pentru decesul a aproximativ 17,9 milioane de persoane anual, ceea ce echivalează cu 2.000 de oameni care își pierd viața în fiecare oră din cauza acestor afecțiuni. În România, bolile cardiovasculare stau la baza a jumătate din decese, iar în 2021, unul din patru pacienți erau înregistrați la medicii de familie cu o boală cardiovasculară”, menționează sursa citată.
Deși bolile cardiovasculare reprezintă o problemă majoră de sănătate publică prin mortalitate și morbiditate, majoritatea acestora pot fi prevenite. Estimările arată că în România ar putea fi prevenite aproximativ 28% din decesele cauzate de boala ischemică a inimii.
Specialiștii subliniază că unele dintre factorii de risc pentru bolile de inimă nu pot fi modificați (vârsta, factorii genetici), dar majoritatea lor pot fi controlați, incluzând fumatul, o dietă nesănătoasă, un stil de viață sedentar și dislipidemiile (niveluri anormale de lipide în sânge).
Totodată, hipertensiunea arterială este o boală cardiovasculară care constituie un factor de risc pentru alte boli cardiovasculare, iar diabetul zaharat – o afecțiune cu factori de risc comuni cu bolile cardiovasculare – este, la rândul său, un factor de risc pentru aceste boli.
Pentru a menține o inimă sănătoasă și a reduce riscul de boli cardiovasculare, specialiștii recomandă exercițiul fizic regulat, o dietă echilibrată, renunțarea la fumat, limitarea consumului de alcool și efectuarea regulată a controalelor medicale preventive.
Institutul Național de Sănătate Publică, în colaborare cu Societatea Română de Cardiologie, Asociația Română de Promovarea Sănătății, Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara, Institutul de Boli Cardiovasculare Târgu Mureș și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, implementează unul dintre cele mai importante proiecte de depistare și control al factorilor de risc cardiovascular, numit „Totul pentru inima ta – Program de screening pentru identificarea pacienților cu factori de risc cardiovascular”.
În cadrul acestui proiect, s-a elaborat o metodologie de screening pentru factorii de risc cardiovascular, s-au pregătit medici pentru efectuarea screeningului, s-au realizat consultații, analize de laborator și s-au oferit recomandări personalizate pacienților care au participat la programul de screening. Până la 25 septembrie 2023, un total de 14.2773 de persoane au beneficiat de serviciile de screening oferite în cadrul proiectului.