(Video) Percheziții în 23 de județe la vânzători de produse de vapat care ar conține substanțe psihoactive. Printre consumatori sunt și minori

Date:

Cloud Hosting

Jeleuri, prăjituri, drajeuri și mai nou vape-uri. În această formă ajungeau, la tineri, substanțele cu efect psihoactiv. „Fabrica de vise a fost și ea vizitată, dar visele erau doar pentru producători. Pentru copii erau doar iluzii și pericol”

Investigatorii din Iași au făcut 121 de percheziții la domicilii în 23 de județe și în București, în cadrul unei anchete legate de acuzații de formare a unui grup infracțional organizat și efectuarea de operațiuni cu produse de vapat cu potențial psihoactiv, fără a avea autorizație legală.

Potrivit DIICOT, perchezițiile au loc azi, 19 septembrie, în județele Iași, Alba, Hunedoara, Sibiu, Neamț, Bacău, Brașov, Constanța, Cluj, Maramureș, Dolj, Brăila, Galați, Vrancea, Argeș, Buzău, Botoșani, Suceava, Timiș, Arad, Mureș, Harghita, Vaslui și în București.

Începând cu sfârșitul anului 2022, câteva persoane angajate sau care controlează două companii din Iași au format un grup infracțional cu scopul de a importa, exporta, produce și efectua alte operațiuni cu substanțe cu potențial psihoactiv.

În acest context, aceștia au produs și vândut dispozitive de vapat electronice și produse „edible” (jeleuri, prăjituri, drajeuri, etc), cunoscând că acestea conțin substanțe cu potențial psihoactiv.

În timpul investigațiilor, substanțele HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P și în unele cazuri THC au fost identificate. De asemenea, s-a stabilit că, în perioada octombrie 2022 – septembrie 2023, membrii grupului infracțional au produs pentru vânzare peste 100.000 de produse de vapat, care conțineau substanțe cu potențial psihoactiv (HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P) care pot pune în pericol viața consumatorilor.

Investigațiile au identificat 28 de companii care vând astfel de produse la nivel național, profitând de faptul că dispozitivele de tip „vape” pot fi vândute liber și jeleurile pot fi vândute oricui.

De asemenea, investigatorii au constatat că minorii au acces la aceste substanțe care le pun în pericol viața, iar vânzătorii, deși cunosc efectele substanțelor, le vând fără restricții, inclusiv minorilor.

DIICOT notează că investigațiile au arătat o creștere rapidă a consumului de produse de vapat printre tineri, în special în școli și licee. Aceste produse conțin derivați din canabis și, prin urmare, au un efect psihoactiv.

DIICOT Iași va audia 42 de persoane. Acțiunea este sprijinită de Direcția de Combatere a Criminalității Organizate, Brigăzile de Combatere a Criminalității Organizate din București, Ploiești, Pitești, Timișoara, Cluj, Suceava, Bacău, Galați, Craiova și Serviciile de Combatere a Criminalității Organizate din Arad, Sibiu, Hunedoara, Botoșani, Harghita, Satu Mare, Baia Mare, Brăila, Vrancea, Neamț, Buzău. Jandarmeria Română oferă de asemenea sprijin. Suportul tehnic și de criminalistică este asigurat de Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul DIICOT – Structura Centrală, Direcția Operațiuni Speciale și Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor din cadrul IGPR.

sursa: unsplash

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

Cloud Hosting

Abonează-te

Cloud Hosting

Cele mai citite

Articole similare

29 Septembrie – Ziua Mondială a Inimii

În țara noastră, la fiecare 30 de minute un...

Statistică îngrijorătoare: Cei mai mulți români mor de inimă

Bolile de inimă sunt responsabile pentru jumătate din decesele...

Mai mulți parlamentari atacă noile măsuri fiscale la Curtea Constituțională

Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR, a anunțat...

VIDEO – Un tată și cei șase fii ai săi au organizat o adevărată Cosa Nostra în 3 județe. Cămătărie, șantaj, trafic de minori...

https://www.youtube.com/watch?v=BOhLZrlJzzU Procurorii DIICOT și ofițerii de poliție din cadrul DCCO...