Jeleuri, prăjituri, drajeuri și mai nou vape-uri. În această formă ajungeau, la tineri, substanțele cu efect psihoactiv. „Fabrica de vise a fost și ea vizitată, dar visele erau doar pentru producători. Pentru copii erau doar iluzii și pericol”
Investigatorii din Iași au făcut 121 de percheziții la domicilii în 23 de județe și în București, în cadrul unei anchete legate de acuzații de formare a unui grup infracțional organizat și efectuarea de operațiuni cu produse de vapat cu potențial psihoactiv, fără a avea autorizație legală.
Potrivit DIICOT, perchezițiile au loc azi, 19 septembrie, în județele Iași, Alba, Hunedoara, Sibiu, Neamț, Bacău, Brașov, Constanța, Cluj, Maramureș, Dolj, Brăila, Galați, Vrancea, Argeș, Buzău, Botoșani, Suceava, Timiș, Arad, Mureș, Harghita, Vaslui și în București.
Începând cu sfârșitul anului 2022, câteva persoane angajate sau care controlează două companii din Iași au format un grup infracțional cu scopul de a importa, exporta, produce și efectua alte operațiuni cu substanțe cu potențial psihoactiv.
În acest context, aceștia au produs și vândut dispozitive de vapat electronice și produse „edible” (jeleuri, prăjituri, drajeuri, etc), cunoscând că acestea conțin substanțe cu potențial psihoactiv.
În timpul investigațiilor, substanțele HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P și în unele cazuri THC au fost identificate. De asemenea, s-a stabilit că, în perioada octombrie 2022 – septembrie 2023, membrii grupului infracțional au produs pentru vânzare peste 100.000 de produse de vapat, care conțineau substanțe cu potențial psihoactiv (HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P) care pot pune în pericol viața consumatorilor.
Investigațiile au identificat 28 de companii care vând astfel de produse la nivel național, profitând de faptul că dispozitivele de tip „vape” pot fi vândute liber și jeleurile pot fi vândute oricui.
De asemenea, investigatorii au constatat că minorii au acces la aceste substanțe care le pun în pericol viața, iar vânzătorii, deși cunosc efectele substanțelor, le vând fără restricții, inclusiv minorilor.
DIICOT notează că investigațiile au arătat o creștere rapidă a consumului de produse de vapat printre tineri, în special în școli și licee. Aceste produse conțin derivați din canabis și, prin urmare, au un efect psihoactiv.
DIICOT Iași va audia 42 de persoane. Acțiunea este sprijinită de Direcția de Combatere a Criminalității Organizate, Brigăzile de Combatere a Criminalității Organizate din București, Ploiești, Pitești, Timișoara, Cluj, Suceava, Bacău, Galați, Craiova și Serviciile de Combatere a Criminalității Organizate din Arad, Sibiu, Hunedoara, Botoșani, Harghita, Satu Mare, Baia Mare, Brăila, Vrancea, Neamț, Buzău. Jandarmeria Română oferă de asemenea sprijin. Suportul tehnic și de criminalistică este asigurat de Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul DIICOT – Structura Centrală, Direcția Operațiuni Speciale și Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor din cadrul IGPR.
sursa: unsplash