Predoiu: „Pompierii au făcut istorie cu sabia în mână.”

Date:

Ovidius Clinical Hospital

Discursul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu ocazia ceremoniei dedicate Zilei Pompierilor Militari din România

„Am avut recent ocazia să discut cu pompieri salvatori, la patul lor de îngrijire, după accidentul de la Crevedia şi am constatat, o dată în plus, umanismul lor, solidaritatea, dragostea pentru această profesie, hotărârea de a sta în prima linie, de a se întoarce, din nou, pentru a-şi practica meseria în slujba semenilor.”, se arată în mesajul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu ocazia ceremoniei dedicate Zilei Pompierilor Militari din România.

Discursul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu:

Pe aceste locuri, cândva aflate la marginea Bucureştiului, în urmă cu 175 de ani, pompierii au făcut istorie cu sabia în mână. Jertfa lor supremă pentru Patrie, pentru tricolor, pentru libertate a încărcat conştiinţa naţională cu simbolism şi speranţă. A fost ultima bătălie dintre trupe româneşti şi otomane, dată pe teritoriul naţional. A fost bătălia care a prefaţat gloriosul Război de Independenţă. Parafrazând un istoric, bătălia din Dealul Spirii a anunţat Europei hotărârea românilor de a-şi dobândi independenţa, chiar şi cu preţul sacrificiului suprem. Iar tunurile de la Calafat, Vidin, Smârdan, Griviţa I, Griviţa II şi Plevna au consfinţit independenţa, înnobilată de sângele eroilor căzuţi pentru Patrie şi pentru independenţa ei.

O tradiţie înnobilată de sângele celor care au căzut atunci în Dealul Spirii, dar şi de jertfa tuturor pompierilor salvatori, care, de-a lungul celor 175 de ani, şi-au dedicat profesia, şi, nu de puţine ori viaţa, pentru semenii lor, pentru Patrie.

În faţa tuturor pompierilor români, tuturor celor care au servit sub drapel, tuturor celor în faţa cărora trebuie să ne înclinăm memoria, în faţa celor care astăzi servesc semenii daţi-mi voie, în nume personal, dar şi în numele Ministerului Afacerilor Interne, să mă înclin cu respect şi recunoştinţă.

Doamnelor şi domnilor, ceea ce pentru mulţi dintre noi – sacrificiul, riscul, provocările extreme – sunt evenimente senzaţionale, ieşite din comun, pentru pompierii salvatori înseamnă viaţa de zi cu zi, lună cu lună, misiune cu misiune, salvare cu salvare.

Profesionalismul pompierilor români, expertiza lor, modul în care se organizează, rezultatele lor au devenit brand de ţară şi ambasadori ai României în Europa şi nu numai.

Cum ştim cu toţii şi anul trecut şi anul acesta, pompierii români au fost solicitaţi să intervină în Grecia, în Franţa, pentru stingerea incendiilor, salvarea de vieţi omeneşti, în cadrul Mecanismului European de Protecţie Civilă. Au participat, de asemenea, alături de autorităţile din Republica Turcă, la intervenţii extreme, pline de risc după cutremurele din debutul acestui an.

Au salvat vieţi de români, dar şi vieţi de cetăţeni ai altor naţiuni, probând generozitatea noastră, probând altruismul poporului român. Au fost, de asemenea, premiaţi internaţional în nenumărate competiţii concurând cu pompieri salvatori din toată lumea.

Iată de ce pot să spun fără nicio ezitare că această profesie a devenit un etalon european ca standard de calitate şi nu numai, un etalon în lume. Iată de ce pot să spun că profesia de pompier este practicată în România de profesionişti de prim rang, de profesionişti care inspiră şi care învaţă şi pe alţii din alte părţi ale lumii să practice această meserie cu rezultat.

Felicitări, recunoştinţă sunt cuvinte mult prea mici pentru ceea ce fac aceşti oameni în fiecare zi.

Şi de aceea am să mă adresez dumneavoastră direct acum, dragi pompieri salvatori. Vă îndemn şi vă cer să rămâneţi în prima linie, mâine mai buni decât astăzi, perfecţionându-vă permanent, continuând această tradiţie nobilă de 175 de ani, ducând mai departe gloria şi prestigiul tricolorului şi al Patriei. Este astăzi, şi în acest an, un ceas aniversar şi pentru prima unitate de pompieri înfiinţată la Iaşi în urmă cu 188 de ani.

Aţi făcut istorie! Aţi făcut tradiţie! Continuaţi această tradiţie plină de nobleţe pentru beneficiul semenilor dumneavoastră şi gloria naţională! România are nevoie de dumneavoastră!

Evenimentul poate fi urmărit aici.

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

spot_img
Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare

Cine sunt consilierii locali ai Constanței?

Consiliul Local Municipal: patru partide și 1 independent Numărul de...

SAR ARTEMIS în misiune Medevac: Un marinar rus are nevoie de îngrijiri medicale

Marinarul rus se află la bordul unei nave ancorate...