Purtarea vălului islamic poate fi interzisă în țările UE. Decizie controversată a Curții de Justiție Europene

Date:

Ovidius Clinical Hospital

Într-o hotărâre care a stârnit controverse, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că guvernele din cadrul UE pot interzice angajaților să poarte simboluri religioase, inclusiv vălurile islamice, în numele neutralității. Această decizie, cu implicații de amploare, subliniază totuși că astfel de restricții trebuie aplicate în mod egal tuturor angajaților și să respecte contextul juridic specific fiecărui stat membru.

Hotărârea, publicată marți, a fost luată în urma unui caz care a implicat o angajată musulmană din Belgia, care a fost informată că nu i se permite să poarte un văl la locul de muncă. În urma acestei situații, municipalitatea a modificat termenii de angajare, solicitând tuturor angajaților să respecte strict neutralitatea. Angajata a contestat această decizie, considerând-o discriminatorie și că îi încalcă dreptul la libertatea religiei.

Curtea a subliniat că, deși semnele evidente de convingere religioasă erau interzise, există toleranță pentru „semnele discrete de convingere”, cum ar fi purtarea de cercei cu o cruce sau organizarea de petreceri de Crăciun.

În urma acestei situații, instanța locală s-a adresat Curții de Justiție a UE, cerând o evaluare a dacă regula neutralității este sau nu discriminatorie. Răspunsul instanței europene, cu sediul în Luxemburg, a fost că o politică de strictă neutralitate poate fi considerată justificată obiectiv printr-un scop legitim, atât timp cât este aplicată în mod egal tuturor angajaților.

Decizia a stârnit îngrijorări în rândul unor organizații, cum ar fi Femyso, o rețea paneuropeană care reprezintă numeroase organizații de tineret și studenți musulmani. Aceștia au afirmat că decizia ar putea încălca libertatea de religie și de exprimare și ar putea exacerba marginalizarea femeilor musulmane.

Această hotărâre nu este singulară, Curtea de Justiție a UE având în trecut decizii similare. În 2021, a decis că angajatorii din sectorul privat pot limita exprimarea convingerilor religioase, politice sau filosofice atunci când există o „nevoie reală” de a „prezenta o imagine neutră către clienți sau de a preveni dispute sociale”.

În ciuda acestor decizii, organizații precum Human Rights Watch au criticat astfel de restricții, susținând că „femeile musulmane nu ar trebui să fie nevoite să aleagă între credința lor și locurile lor de muncă”.

spot_img
spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

spot_img

Distribuie postarea:

spot_img
spot_img
spot_img
Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare

Alertă în județul Constanța. Patru copii au dispărut de acasă. A fost emis RO-Alert

Cei patru copii au plecat de acasă de 3...

Peste 25.000 de țigarete nedeclarate, descoperite în bagajele de cală ale unei femei pe Aeroportul Otopeni

Femeia venise din Istanbul Autoritățile de frontieră din cadrul Aeroportului...

Transporturi agabaritice pe rutele Agigea-Siret și Agigea-Albița

Transporturile va fi însoțit de autovehicule de însoțire autorizate...

MApN: „Aceste așa-zise <<informații>> nu au niciun fundament real”

Anunțul MApN a fost făcut pe Facebook Ministerul Apărării Naționale (MApN)...