(Foto) Șapca lui Ceaușescu, macheta celebrei Dacii C.N. din 1987 și mobilier de artă din „Enigma Otiliei”, scoase la licitație

Date:

Ovidius Clinical Hospital

Mobilier de artă din „Enigma Otiliei”, șapca lui Ceaușescu, cuțitul de pictat al lui Luchian, macheta celebrei Dacii C.N. din 1987 – doar câteva dintre atracțiile Licitației de Artă Decorativă

„Enigma Otiliei”, în „vizită” la Palatul Cesianu-Racoviță. S-a deschis, de astăzi, noua expoziție dedicată următoarei Licitații de Artă Decorativă și Obiecte de Colecție. Evenimentul cuprinde câteva piese de mobilier din celebra casă în care s-a turnat, la începutul anilor ’70, filmul „Felix și Otilia”, ecranizare a romanului lui George Călinescu, în regia lui Iulian Mihu. Cu Radu Boruzescu și Julieta Szönyi în rolurile principale, acțiunea peliculei care îi are în distribuție și pe inegalabilii Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Jean Constantin, Sergiu Nicolaescu, Gina Patrichi sau Rodica Mandache se petrece în cea mai mare parte în decorul superb al Casei Miclescu de pe Șoseaua Kiseleff nr. 35-37.

Unul dintre motivele ce au stat la baza alegerii acestei case ca spațiu de desfășurare a dramelor Otiliei este și faptul că Julieta Szönyi, actrița care dă viață celebrului personaj în ecranizare, a locuit aici – Casa Miclescu a fost o vreme închiriată de Uniunea Artiștilor Plastici, iar într-unul dintre cele 7 apartamente improvizate în acest spațiu a fost casa pictorului Ștefan Szönyi, tatăl ei.

Între anii 2015-2021, construcția, care datează de la începutul anilor 1900, s-a aflat pe lista monumentelor istorice din Capitală. A fost proiectată, se crede, chiar de renumitul arhitect Ion Mincu, la dorința pictorului G.D. Mirea, dar acesta a fost nevoit să abandoneze construcția din cauza problemelor financiare, iar casa a fost achiziționată, în 1904, de cel ce i-a dat și numele celebru: avocatul Jean Miclescu, descendent al unei familii boierești moldovenești. Înainte de Primul Război Mondial, Casa Miclescu era una dintre cele mai cunoscute locuri de întâlnire ale aristocraților acelor vremuri – printre care Cantacuzino, Brâncoveanu, Sturdza, Balș sau Odobescu. Săptămânal, aici se dădeau baluri.

De remarcat câteva dintre aceste obiecte de mobilier: un fotoliu de tip balansoar Thonet, în stil Sezession, cu împletitură de pai de orez, realizat la 1900, o pereche de scaune Louis XVI, din lemn de nuc, de la sfârșitul sec. al XIX-lea sau o oglindă Napoléon III din cristal, cu ramă aurită, de pe la începutul anilor 1900 – toate acestea estimate la 500-800 de euro, precum și un Secrétaire Empire, din lemn furniruit cu rădăcină de nuc și detalii din bronz aurit, de pe la 1860-1880 – estimat la 3.000-5.000 de euro.

Licitația curentă prezintă și o serie de obiecte de colecție care au aparținut lui Nicolae Ceaușescu. Se remarcă Macheta Daciei C.N., realizată cu ocazia lansării râvnitului model, în 1987 (este vorba despre un cadou pentru Nicolae Ceaușescu din partea Întreprinderii de Autoturisme Dacia, însoțită de certificat R.A.A.P.P.S.) – piesa are un preț de pornire de 2.500 de euro, precum și o șapcă bărbătească din bumbac ce a fost purtată de Nicolae Ceaușescu, realizată de Casa de Modă București – având un preț de pornire de 500 de euro.

Palatul Cesianu-Racoviță găzduiește, cu această ocazie, numeroase alte obiecte de artă decorativă și de colecție inedite. Se încadrează în această descriere și un lot format din cuțitul de pictură al lui Ștefan Luchian (însoțit de două vase din ceramică smălțuită, pictată cu motive florale policrome, realizate în secolul al XIX-lea). Birouri cu sertare tăinuite, console Art Deco, oglinzi Biedermeier, piedestale Art Nouveau, toate ispitesc curioșii să le descopere poveștile vechi de secole.

Licitația „Enigma Otiliei” – Licitație de Artă Decorativă și Obiecte de Colecție este programată în data de 13 iunie, de la ora 19.00, la Palatul Cesianu-Racoviță.

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

spot_img
Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare

Un porumbel de concurs pierdut își caută stăpânul

Porumbelul voiajor a fost găsit de o localnică din...

(Video) Cetățenii români nu vor mai avea nevoie de viză pentru a călători în Statele Unite ale Americii

Mihai Constantin: „Cred că este o șansă foarte importantă...