“Tot ce a făcut bucătăreasa din Deltă, noi am înmulțit cu 5 și a ieșit rețeta pe care o pregătim acum.”
De numele lui Matei Datcu este legată povestea celei mai căutate pescării de pe litoralul românesc.
Matei Datcu a fost elev al Colegiului Național Mihai Eminescu Constanța (pe atunci, Liceul “Mihai Eminescu”), a studiat la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din Galați, unde a finalizat și un curs de master.
A jucat basket de performanță la CSS Constanța, dar a ales să profeseze în domeniul de studiu, angajându-se la Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, unde a fost inspector timp de 3 ani.
Îi plăcea să dea petreceri și era o gazdă foarte primitoare. În familie, tatăl și bunicul erau șefi de pescării. Se trezea cu noaptea-n cap și pleca cu ei pe mare, așadar a copilărit printre pești și a descoperit “viața de haiduc”, cum îi place s-o numească. La 5-6 ani știa toate speciile.
Cum s-a născut Pescăria lui Matei de la Agigea
Visul bunicului de a-l vedea șef de pescărie l-a impulsionat să ducă tradiția mai departe. Ba chiar, s-o transforme în artă. A fost ajutat de mama sa, care gătea o apetisantă ciorbă de pește acrită cu oțet.
De la puțin, la orice
În primele luni de funcționare, pe mesele din Pescăria lui Matei se găsea un meniu care abia dacă umplea o pagină. Cu toate acestea, la scurt timp de la deschidere, cântărețul Mihai Mărgineanu a venit să-și organizeze ziua de naștere. Își amintește Matei că “stăteau toți sub o umbrelă roșie și a început o ploaie urătă”.
La scurt timp, Pescăria lui Matei a devenit un punct turistic pe care pofticioșii nu-l pot rata. Mai mult, în sezonul estival, doar o programare din timp îți poate asigura un loc la masă. Scoicile și midiile sunt preparatele aflate în totul preferințelor clienților, urmate de hamsia cu mujdei, calcanul pe plită, barbunul prăjit în ulei de palmier sau surprinzătoarea pisică de mare.
“Tot ce a făcut bucătăreasa din Deltă, noi am înmulțit cu 5 și a ieșit rețeta pe care o pregătim acum.”
Pentru că a apărut cererea de storceag, un preparat nespecific zonei, Matei a adus din Deltă o bucătăreasă foarte apreciată, alături de care a fost creată rețeta. Mai exact, „tot ce a făcut ea, noi am înmulțit cu 5 și a ieșit rețeta pe care o pregătim acum”, ne-a spus Matei.
Vrea să aibă propria crescătorie de scoici
În Romania nu există o crescătorie de scoici, așadar a lui ar putea fi prima. S-au împlinit doi ani de când lucrează la acest proiect care prinde contur.
Între timp, a construit o hală de pește și amenajează un restaurant în stațiunea Costinești, în imediata apropiere a unui ansamblu hotelier cu 12 spații de cazare, toate ale lui.
Timpul liber îl dedică familie și juniorului său care-i poartă numele.
Dacă v-am făcut poftă și ajungeți la el, să-i spuneți că ați citit povestea în publicația Știrile Media. S-ar putea să aveți parte de o surpriză!