Povestea și Pescăria lui Matei

Date:

Ovidius Clinical Hospital

“Tot ce a făcut bucătăreasa din Deltă, noi am înmulțit cu 5 și a ieșit rețeta pe care o pregătim acum.”

De numele lui Matei Datcu este legată povestea celei mai căutate pescării de pe litoralul românesc.

Matei Datcu a fost elev al Colegiului Național Mihai Eminescu Constanța (pe atunci, Liceul “Mihai Eminescu”), a studiat la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din Galați, unde a finalizat și un curs de master.

A jucat basket de performanță la CSS Constanța, dar a ales să profeseze în domeniul de studiu, angajându-se la Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, unde a fost inspector timp de 3 ani.

Îi plăcea să dea petreceri și era o gazdă foarte primitoare. În familie, tatăl și bunicul erau șefi de pescării. Se trezea cu noaptea-n cap și pleca cu ei pe mare, așadar a copilărit printre pești și a descoperit “viața de haiduc”, cum îi place s-o numească.  La 5-6 ani știa toate speciile.

Cum s-a născut Pescăria lui Matei de la Agigea

Visul bunicului de a-l vedea șef de pescărie l-a impulsionat să ducă tradiția mai departe. Ba chiar, s-o transforme în artă. A fost ajutat de mama sa, care gătea o apetisantă ciorbă de pește acrită cu oțet.

De la puțin, la orice

În primele luni de funcționare, pe mesele din Pescăria lui Matei se găsea un meniu care abia dacă umplea o pagină. Cu toate acestea, la scurt timp de la deschidere, cântărețul Mihai Mărgineanu a venit să-și organizeze ziua de naștere. Își amintește Matei că “stăteau toți sub o umbrelă roșie și a început o ploaie urătă”.

La scurt timp,  Pescăria lui Matei a devenit un punct turistic pe care pofticioșii nu-l pot rata. Mai mult, în sezonul estival, doar o programare din timp îți poate asigura un loc la masă. Scoicile și midiile sunt preparatele aflate în totul preferințelor clienților, urmate de hamsia cu mujdei, calcanul pe plită, barbunul prăjit în ulei de palmier sau surprinzătoarea pisică de mare.

“Tot ce a făcut bucătăreasa din Deltă, noi am înmulțit cu 5 și a ieșit rețeta pe care o pregătim acum.”

Pentru că a apărut cererea de storceag, un preparat nespecific zonei, Matei a adus din Deltă o bucătăreasă foarte apreciată, alături de care a fost creată rețeta. Mai exact, „tot ce a făcut ea, noi am înmulțit cu 5 și a ieșit rețeta pe care o pregătim acum”, ne-a spus Matei.

Vrea să aibă propria crescătorie de scoici

În Romania nu există o crescătorie de scoici, așadar a lui ar putea fi prima. S-au împlinit doi ani de când lucrează la acest proiect care prinde contur.

Între timp, a construit o hală de pește și amenajează un restaurant în stațiunea Costinești, în imediata apropiere a unui ansamblu hotelier cu 12 spații de cazare, toate ale lui.

Timpul liber îl dedică familie și juniorului său care-i poartă numele.

Dacă v-am făcut poftă și ajungeți la el, să-i spuneți că ați citit povestea în publicația Știrile Media. S-ar putea să aveți parte de o surpriză!

spot_img
spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului, instituției care a transmis informarea ori persoanelor (fizice/juridice) care au contribuit la realizarea lui, prin acordarea de informații, declarații, documente justificative etc.

Din acest motiv, publicația Stirilemedia.ro nu își asumă răspunderea pentru informațiile și detaliile publicate de autori, cu atât mai mult a celor ce au mențiunea DIN SURSE. Acestea reprezintă informații furnizate de terțe persoane, incluisv sub protecția anonimatului (la solicitarea lor).

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice și conține informații care nu sunt denaturate, cu excepția articolelor de tip pamflet în care se face această precizare. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa) este interzisă. Atenție! La articolele DIN SURSE, pentru exploatarea conținutului este obligatorie citarea sursei de 3 ori pe parcursul scrierii, cu link către publicația ȘtirileMedia.

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false, motiv pentru care vă încurajăm să comentați folosind un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

spot_img

Distribuie postarea:

spot_img
spot_img
spot_img
Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare

CSM Constanța joacă primul meci oficial din EuroCup Women pe teren propriu. Vor fi restricții la Sala Sporturilor

CSM Constanța primește vizita vicecampioanei Germaniei, Rutronik Stars Keltern După...

Transport agabaritic pe ruta Agigea RORO PTF – Siret PTF

Vehiculul transportă un transformator Potrivit CNAIR, în perioada 16.10.2024 – 25.10.2024 se...

Mai multe firme de dezmembrări, controlate de polițiștii constănțeni. Un punct de lucru a fost închis

Au fost controlate sediile din Constanța, Năvodari și Limanu La...