Fermierii români renunță la proteste. Ce a promis Guvernul în legătură cu cerealele din Ucraina

Date:

Cloud Hosting

Fermierii au decis să suspende orice protest până la implementarea unui mecanism de control al cerealelor

După o întâlnire cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu, la București, fermierii au ales să suspende orice acțiune de protest, având în vedere asigurările primite de la autorități că importurile de cereale din Ucraina în România vor fi limitate și supuse unor condiții specifice.

Reprezentanții Cooperativei Agricole Bunăstarea Fermierilor au primit confirmarea de la Ministerul Agriculturii, în cadrul unei întâlniri oficiale, că se va implementa un sistem care va permite importul de cereale din Ucraina doar pentru companiile din industria zootehnică și de procesare.

„Am avut numeroase nemulțumiri, deoarece costurile asociate cu înființarea culturilor au fost ridicate, iar în acest moment suntem în plină campanie de recoltare a florii soarelui și a porumbului. Din cauza secetei, producțiile sunt foarte mici, ceea ce pune mulți fermieri din această regiune de sud-est a țării, care se ocupă cu agricultura la scară largă, în pragul falimentului. Ministrul Agriculturii a acceptat să discute cu noi, fermierii, ieri seară. Am fost prezent la minister la ora 18:00 și a menționat că va avea o întâlnire cu omologul său din Ucraina la ora 20:00 pentru a stabili un sistem, asigurându-ne practic că nu va permite importul de cereale decât anumitor companii, producători agricoli din zootehnie și procesatori. Aceste companii vor putea importa cereale doar pe baza unor licențe obținute de la Ministerul Agriculturii”, a declarat Ionuț Cercel, președintele Cooperativei Agricole Bunăstarea Fermierului și membru al Uniunii Naționale a Cooperativelor din Sectorul Vegetal.

Conform unei note a Ministerului Agriculturii privind planul de acțiune pentru prevenirea distorsiunilor pe piețele celor 5 state membre europene (Polonia, Ungaria, România, Bulgaria și Slovacia) pentru cele 4 produse reglementate (grâu, porumb, semințe de floarea soarelui și de rapiță), Ucraina va trimite zilnic către Autoritatea Vamală Română datele vamale privind exporturile de produse reglementate.

Se va implementa un sistem de autorizare/licențiere pentru importul de produse reglementate pentru operatorii din domeniile producției de ulei și grăsimi, morărit și panificație, producția de preparate pentru hrana animalelor de fermă și creșterea animalelor, care vor importa cereale din Ucraina.

Aceste cereale trebuie să fie utilizate exclusiv pentru hrana animalelor sau ca materie primă pentru producerea de produse finite. Prin urmare, fermierii au decis să suspende orice protest până la implementarea acestui mecanism de control al cerealelor.

„Nu avem statistici despre cantitatea de cereale care a intrat în România, cât a rămas aici sau cât a fost tranzitat. Dorim să avem stabilitate. Am decis să suspendăm protestele până când vom afla dacă acest mecanism de interzicere a importurilor din Ucraina pe piața românească va fi de fapt implementat. Acest mecanism ar trebui să fie pus în aplicare în cel mult 30 de zile, conform unui comunicat al Comisiei Europene din data de 15 septembrie”, a adăugat Ionuț Cercel.

foto: Unsplash

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

Cloud Hosting

Abonează-te

Cloud Hosting

Cele mai citite

Articole similare

Daniel Anghelache, fotograful pentru care emoția transformă imaginea în artă

Din dorința de a afla detalii despre ce înseamnă...

Simulau accidente auto ca să încaseze bani de la asigurări

Doi tineri, în vârstă de 25 și 28 de...